Nieuws

In de prestigieuze reeks ALOSTANAE HISTORIAE FONTES verschijnt het eerste en tweede deel van de uitgave van de Aalsterse stadsrekeningen. In deel 1 vindt u de tekst van de oudst bewaard gebleven stadsrekening van de jaren 1395 tot en met 1405. In deel 2 komen de jaren 1405 tot 1409 aan bod. Auteurs Wilfried Vernaeve en Freddy Caudron (†) vervolledigen de transcriptie van de oorspronkelijke tekst door middel van indices op persoonsnamen, plaatsnamen, huisnamen, beroepen en onderwerpen.

Te verkrijgen op het stadsarchief van Aalst, Oude Vismarkt 1, mits cash betaling van 24 euro per deel. Deel 1 kan ook besteld worden door overschrijving van 24 euro op rekeningnummer BE17 3630 6737 4321 t.n.v. Wilfried Vernaeve, Brouwerijstraat 39, 9300 Aalst. Deel 2 kan besteld worden door overschrijving van 24 euro op rekeningnummer BE58-0680-5009-6079 van het Dirk Martenscomité. Wenst u het thuis te ontvangen dan wordt 5 euro (per deel) verzendingskosten aangerekend.

In dezelfde reeks verschijnt ook het 16de deel van de “Regesten op de Wettelijke Passeringen van de stad Aalst”.

Wettelijke Passeringen omvatten hoofdzakelijk akten in verband met onroerende goederen (koop en verkoop van huizen, hofsteden, landerijen of bossen, leningen met een onroerend goed als onderpand, schenkingen, …). Af en toe is een huwelijkscontract of een testament opgetekend. De contracten werden neergelegd of ‘gepasseerd’ op de schepenbank en ingeschreven in de schepenregisters. De reeks begint in het jaar 1400 en loopt nagenoeg zonder onderbreking tot 1795.

In dit deel vat auteur Wilfried Vernaeve maar liefst 1063 akten daterende van mei 1611 tot mei 1617 samen. Om het opzoeken te vergemakkelijken wordt de inhoud ontsloten door naamlijsten of indices op persoonsnamen, plaatsnamen, huisnamen, beroepen en een chronologische tabel.

Te verkrijgen op het stadsarchief van Aalst, Oude Vismarkt 1, mits cash betaling van 17 euro. Bestellen kan ook door overschrijving op rekeningnummer BE58-0680-5009-6079 van het Dirk Martenscomité. Wenst u het thuis te ontvangen dan wordt 5 euro verzendingskosten aangerekend.

 

Het digitaal Aalsters erfgoedplatform Made in Aalst zit in een nieuw jasje en daar zijn we fier op. De website oogt niet alleen jonger en frisser, er zijn er ook een aantal nieuwigheden zoals de webexposities die ons toelaten rond bepaalde thema's kleine online expo's te maken. Zo kunnen we met een knipoog naar het verleden snel op de actualiteit inspelen.

In de mediabank, de vroegere beeldbank, is het winkkelkarretje om foto's te bestellen verdwenen. Foto's die tot de collectie van het Stadsarchief behoren kunnen voortaan gratis gedownload worden.

De weergave van zoekresultaten bij "personen zoeken" laat dan weer toe veel sneller familieverbanden te zien en/of op te sporen.

Bovendien is de website zo vorm gegeven dat ze ook op uw smartphone en tablet volledig tot zijn recht komt.

Het archiefteam hoopt dat we met onze vernieuwde website nog meer tegemoet komen aan al uw erfgoedverzuchtingen. Hou daarvoor trouwens ook onze facebookpagina in de gaten.

Ga dus zeker eens op ontdekking in de nieuwe Made in Aalst!

 

 

Na het succesvolle eerste crowdsourcingproject rond de militieregisters vorig jaar worden nu de bevolkingsregisters van Aalst en deelgemeenten voor de periode 1796 tot 1881 onder handen genomen.

Via de crowdsourcingwebsite www.velehanden.nl kunnen vrijwilligers van thuis uit historische bronnen indexeren, beschrijven, selecteren en koppelen. Wie mee wil helpen aan het Aalsterse project kan zich aanmelden op de site. Ervaring is niet nodig, wel passie voor het verleden. Meer dan 30.000 scans van bevolkingsregisters van Aalst en deelgemeenten staan klaar om bewerkt te worden.

Het kon niet uitblijven : het Stadsarchief van Aalst is voortaan ook te volgen via Facebook. Hierbij een warme oproep om zoveel mogelijk op de "vind ik leuk" knop te drukken en de pagina te delen.

Facebookpagina Stadsarchief Aalst.

De leeszaal van het stadsarchief is open op dinsdag, woensdag en donderdag van 8u30 tot 11u45 (op woensdag tot 11u30) en van 13u30 tot 16u45 (op woensdag tot 18u45).

Wie onder de middag wil doorwerken kan dit enkel op afspraak doen.

Van 26.12.2016 tot en met 09.01.2017 zal de leeszaal gesloten zijn.

 

Klik hier voor een volledig overzicht van de openingsuren en de sluitingsdagen van het stadsarchief.