Resultaten VeleHanden-project bevolkingsregisters online!

Bij gebruik van materiaal uit de mediabank dient steeds een correcte bronvermelding gebruikt te worden: verwijzen naar www.madeinaalst.be én vermelden van de collectie waaruit het materiaal afkomstig is.

Eind april 2016 werd gestart met het tweede Aalsterse Vele Handenproject: deze keer rond de bevolkingsregisters van Aalst en deelgemeenten voor de periode 1796 tot 1881.

Minder dan twee jaar en 29.372 verwerkte scans later is dit afgerond! In totaal werkten 224 vrijwilligers mee aan dit huzarenstukje!

De ingevoerde gegevens zijn via de genealogie-component van Made in Aalst ter beschikking gesteld aan genealogen en geïnteresseerden.

De bevolkingsregisters uit de periode 1796-1881 bevatten interessante informatie zoals namen van personen, hun beroepen, burgerlijke staat, gezinssamenstelling, adres en meer. Omdat het vooral persoonsgegevens betreft, zijn bevolkingsregisters een uitermate belangrijke bron voor genealogen en familieonderzoekers.

In dit project werden een beperkt aantal velden uit de bevolkingsregisters ingevoerd zodat de onderzoeker aan de hand daarvan de gezochte persoon snel kan terugvinden. De extra (niet ingevoerde) velden zijn op de scan zelf te bekijken.

De in te vullen velden waren:

  • Familienaam
  • Voornamen
  • Geboortedatum (of leeftijd)
  • Geboorteplaats
  • Straatnaam (en/of gehucht en/of wijk)
  • Huisnummer
  • Beroep

 

Geïnteresseerden kunnen deze bron raadplegen en dus heel snel – en van thuis uit – de gezochte informatie terugvinden. Een bijkomend voordeel is dat de originele registers niet meer moeten uitgehaald worden voor consultatie in de leeszaal van het Stadsarchief waardoor deze gevrijwaard blijven van bijkomende gebruiksschade.