Stadsarchief

Bij gebruik van materiaal uit de mediabank dient steeds een correcte bronvermelding gebruikt te worden: verwijzen naar www.madeinaalst.be én vermelden van de collectie waaruit het materiaal afkomstig is.

Het Stadsarchief ligt aan de Oude Vismarkt, waar Aalst ontstond aan de arm van de nu gedempte Oude Dender.

Hier wordt het oud (voor 1795), modern (1795-1976) en hedendaags (vanaf 1977) gemeentearchief en kerkelijk archief van Groot-Aalst bewaard. Ook het omvangrijke en voor de regio uiterst belangrijke archief van het Land van Aalst (1342-1796) wordt er in optimale klimatologische omstandigheden bewaard (in mobiele rekken en onder constante temperatuur en luchtvochtigheidsgraad). De archiefdienst beheert momenteel zo een 4 strekkende kilometer archief. Het stadsarchief werkt niet alleen met vaste medewerkers maar ook met vrijwilligers. Uiteraard kan je opzoekingswerk verrichten in de leeszaal.

Openingsuren en alle andere info vind je op de website van stadsarchief.

Schenkingen

Een archiefdienst kan op verschillende manieren archiefstukken verwerven. De meest voor de hand liggende zijn de archiefoverdrachten van de eigen stadsdiensten aan het stadsarchief. Dit is evenwel een louter interne stadsaangelegenheid die één van de kerntaken van een archiefdienst is.

Een archiefdienst kan echter ook aan zogenaamde acquisitie van archieven doen. Het gaat vaak over archieven van lokale toneelgezelschappen, muziekmaatschappijen, gekende en/of markante lokale personen, voor de lokale geschiedenis en economie belangrijke bedrijven … Hoewel het niet altijd even eenvoudig is om een acquisitieprofiel op te stellen, vormen zulke archieven meestal een interessante aanvulling op de eigen overheidsarchieven.

Indien je dus zelf over oude foto’s, documenten, affiches, … beschikt en je wil er zeker van zijn dat deze veilig bewaard zullen worden en dat ze voor toekomstige generaties beschikbaar zullen zijn dan kun je deze altijd schenken aan het stadsarchief. Bij een schenking is het zo dat het eigendomsrecht over de geschonken stukken overgaat van de schenker op het stadsarchief.

Bewaargeving

Het enige verschil tussen een bewaargeving of bruikleen en een schenking is dat het eigendomsrecht over de stukken bij de bewaargever blijft. Bovendien kan de bewaargever bepaalde eisen stellen bij het in bewaring te geven archief. Deze eisen hebben vaak betrekking op het inventariseren van de in bewaring gegeven stukken, het zuurvrij verpakken en/of restaureren enz. Dergelijke eisen maken een bewaargeving voor de archiefdienst potentieel veel duurder dan een schenking. Daarom zal het stadsarchief bij een bewaargeving altijd eisen dat de periode van bewaargeving voldoende lang is, bijvoorbeeld 99 jaar.

Laten scannen van eigen archiefmateriaal

Ook al wil je je interessante foto’s, documenten, affiches, …  noch schenken, noch in bewaring geven dan kun je het archief toch nog een helpende hand toesteken in het documenteren van het verhaal van de stad Aalst en de ruimere regio door je materiaal te laten scannen. Afhankelijk van de omvang van het te scannen materiaal krijg je dan binnen een aanvaardbare termijn je stukken terug.

Geef je mening

Doen we het goed, of vind je dat het beter kan? Heb je suggesties of tips? Laat het ons dan alstublieft weten en neem contact via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .