Zoekhulp

Bij gebruik van materiaal uit de mediabank dient steeds een correcte bronvermelding gebruikt te worden: verwijzen naar www.madeinaalst.be én vermelden van de collectie waaruit het materiaal afkomstig is.

De collectie tekstaffiches kan op meerdere manieren doorzocht worden. Via ‘Consulteren’ krijg je dankzij de ‘Inhoudsopgave’ een chronologisch overzicht van de collectie. Door de gewenste affiche aan te klikken krijg je deze te zien in de viewer links. Wanneer je dan ‘Metadata’ aanklikt in de rechterkolom kan je de volledige beschrijving van die tekstaffiche consulteren.
Onder de viewer kan je doorheen de diverse affiches ‘bladeren’ of meteen naar de eerste of de laatste doorklikken.

De hoofding ‘Zoeken’ stelt je in staat een zoekterm in te geven. Er wordt gezocht doorheen de beschrijvingen zoals die in de metadata zijn opgenomen. Op deze manier kan je bijvoorbeeld meteen alle tekstaffiches groeperen die door Oberleutnant Sanguinetto werden uitgevaardigd of alle affiches die door De Volksstem werden gedrukt.

Je mag evenwel niet vergeten dat hier dus enkel gezocht wordt in de beschrijvingen die gemaakt zijn van de individuele tekstaffiches. Wil je uitgebreider zoeken doorheen alles wat op de affiches gedrukt staat, dan kan je dit doen via ‘Zoek op volledige tekst’. Op die manier kom je namelijk in de krantenviewer terecht waar Optical Character Recognition (OCR) werd toegepast op de scans van de tekstaffiches. Softwarematig worden de gedrukte letters van de scans opnieuw omgezet naar doorzoekbare tekst.